رک شبکه چیست؟
یک شبکه محلی از تجهیزات گوناگونی چون سوییچ ، روتر، سرور، پچ پنل، کابل های شبکه، مودم و … تشکیل شده است. رک شبکه سخت افزاری است که این تجهیزات را در خود جای میدهد. تمام این تجهیزات در فضایی مناسب و امن در طبقات منسجمی در یک مکان نگه داری میشوند.
تجهیزات شبکه از اندازه استانداردی برخوردار هستند تا بتوانند درون رک شبکه قرار گیرند.
جنس رک شبکه معمولا از استیل است اما گاهی اوقات هم آلومینیوم با روکش رنگی ارایه میشوند.
ضرورت استفاده از رک در شبکه
- نگهداری و محافظت از تجهیزات شبکه
- افزایش طول عمر تجهیزات شبکه
- جلوگیری از دسترسی افراد غیر مجاز به تجهیزات مهم شبکه
- خنک کردن تجهیزات شبکه و جلوگیری از سوختن هریک از آنها در اثر گرم شدن
- عدم نیاز به فضای زیاد جهت نگهداری از تجهیزات
بررسی برخی مزایای رک شبکه و سرور :
افزایش کارایی
جنس رک فلزی است که به راحتی گرم می شود. داشتن فن و تجهیزات خنک کننده مناسب روی رک در گردش هوا و بهبود عملکرد سیستم ها مفید و کمک کننده است. سیستم های پردازشی تولید گرما میکنند و اگر تهویه مناسب در محیط نگهداری آنها انجام نشود، افزایش دما اتفاق میافتد که تاثیر مستقیم بر سلامت و کارایی سیستم میگذارد. کنترل دما و رطوبت و گردوغبار، در داخل رک بسیار راحت تر است.
رک ها سرور و تجهیزات را در جای خود ثابت نگه داشته و باعث گردش هوای مناسب برای تهویه میشوند. زیرا اگر سرور و تجهیزات شبکه در جای خود محکم نشوند ممکن است براثر جابجایی یا چسبیدن به دیوار گردش هوا در آنها به خوبی انجام نگیرد. با تهیه رک سرورهایی که سیستم کولینگ و خنک کننده دارند، میتوانند تهویه بهتری داشته و در حالت عادی نیاز به سیستم خنک کننده خارجی نیست.
رک ها قابلیت شخصی سازی دارند یعنی با خارج کردن طبقات خالی میتوانید جریان هوای بهتری داشته باشید. در شخصی سازی رک میتوانید این موارد را بنا بر نیازتان تغییر دهید:
بیرون کشیدن یا ثابت کردن طبقات رک، قرار دادن نگهدارنده کابل شبکه یا کیبل منیجمنت، سینی کیبورد، کیت های لازم برای نصب تجهیزات، کم و زیاد کردن ریل ها و …
نگهداری راحت تر از سرور و تجهیزات شبکه
نظم و ترتیبی که رک شبکه برای سرور و تجهیزات شبکه و کابل کشی آنها فراهم میکند باعث سرعت دسترسی فیزیکی، سرعت تست و سرعت عیب یابی و تعمیر آن شده و همچنین انجام سرویس های دوره ای و تعمیرات هم ساده تر قابل انجام است.
برخی رک ها چرخدار و برخی هم دارای طبقات کشویی هستند که باعث میشود راحت تر به سرورتان دسترسی داشته و برای انجام تعمیرات و سرویس سخت افزاری، زمان کمتری صرف کرده و حتی ممکن است بر میزان هزینه ساعتی که به سرویس کار پرداخت میکنید تاثیرگذار باشد.
کابل های شبکه و کابل های برق و دیگر کابل ها را به صورت مرتب کابل کشی کرده به طوری که مشخص شود هر کدام مربوط به کدام سخت افزار است حتی از لیبل کابل هم میتوان در این زمینه استفاده کرد که باعث صرفه جویی در مصرف کابل میشود.
افزایش امنیت
جلوگیری از دسترسی افراد غیرمجاز به سرور و تجهیزات شبکه، از جمله مهمترین کاربردهای رک سرور و رک شبکه است. برای حفظ امنیت شبکه دسترسی به شبکه از طریق تجهیزات آن، نکته مهمی است که باید توجه لازم و کافی را به آن داشته باشید.
نگهداری سرور و تجهیزات شبکه در رک سرور و رک شبکه باعث میشود صدمات ناشی از ضربه و افتادن، زلزله و بلاهای طبیعی و… بسیار کاهش یابد و مکان امن تری برای تجهیزاتمان فراهم میکند .با استفاده از رک مناسب برای سرور و سخت افزارهای شبکه، لایه امنیتی جدیدی برای آنها و اطلاعاتتان فراهم میکنید.
انتخاب رک مناسب
رک با تمام مزایایی که دارد تنوع زیادی هم دارد و انتخاب از بین تمام آنها، انتخاب سختی است. اما دانستن سه نکته در انتخاب رک مناسب به شما کمک میکند:
- رک خوب باید بتواند تمامی تجهیزات از تمامی برندها را در خود جای دهد.
- میتوانید بر اساس بودجه و نیازهایتان رک سرور و رک شبکه مناسب خود را انتخاب و خریداری کنید.
- برای کسبوکارهای در حال توسعه داشتن رک و سرور ضروریست چرا که روز به روز به تجهیزاتشان اضافه میشود و داشتن رک از بروز بسیاری مشکلات جلوگیری میکند.
مشخصات رک استاندارد
توجه داشته باشید که هم رک و هم تجهیزاتی که قرار است داخل رک قرار گیرد، از یک استاندارد پیروی کنند (مثلا همه طبق استاندارد EIA-310-E باشند).
ابعاد و سایز رک
برای خرید رک شبکه، باید به سه مورد ارتفاع، عرض و عمق آن توجه داشته باشید. به طور کلی این تجهیزات به گونهای ساخته میشوند که تمامی اجزای شبکه با سایز استاندارد درون آن جای گیرند. سایز نرمال این تجهیز برای ارتفاع، عرض و عمق آن عبارت است از:
- عرض : 47 سانتی متر
- ارتفاع : 8.8 سانتی متر
- عمق : 45 ، 60 ، 80 و 100 سانتی متر
ارتفاع رک یکی از مهمترین مولفه هایی است که در خرید رک وجود دارد. ارتفاع رک در حقیقت بیانگر تعداد فضای قابل استفاده رک که مشخص میکند چه تعداد دستگاه و تجهیزات در آن قابل نصب است.
واحد ارتفاع رک را با یونیت (Rack Unit ) میباشد. هر یونیت برابر با 7/1 اینچ معادل ۴/۴ سانتی متر است.
توجه داشته باشید برای قرارگیری نگهدارنده کابل افقی و دیگر مولفه ها و همچنین برای ارتقای سیستم ها در آینده باید فضای کافی را در داخل رک در نظر بگیرید.
زیرو یونیت 0Uیا Zero Unit چیست؟
برخی تجهیزات شبکه هستند که کار دیگر تجهیزات را مدیریت میکنند مثل سیستم های UPS و PDU و نگهدارنده کابل، پچ پنل، سینی و سوییچ های KVM. برخی از این تجهیزات مثل PDU و نگهدارنده کابل، میتوانند به صورت عمودی در رک نصب شده و در نتیجه فضایی داخل رک (تعداد یونیت) اشغال نمیکنند. به چنین تجهیزاتی که بدین گونه داخل رک قرار میگیرند زیرو یونیتU0 یا Zero Unit گفته میشود.
عمق رک ۳۲ یا ۳۶ یا ۴۲ یا ۴۸ اینچ معادل ۸۱ یا ۹۱ یا ۱۰۶ یا ۱۲۱ سانتیمتر است.
در رک های دیواری این عمق ۱۲ یا ۱۶ یا ۲۰ یا ۳۲ اینچ به ترتیب معادل ۳۰ یا ۴۰ یا ۵۰ یا ۸۱ سانیمتر است.
وزن قابل تحمل توسط رک
وزن قابل تحمل در رک که با عنوان Load Rating یا Weight Capacity شناخته میشود، میزان وزنی است که رک پشتیبانی میکند. باید دقت کنید که زمینی که رک روی آن قرار میگیرد هم تحمل وزن رک و تجهیزات داخل آن را دارد یا نه. در رک ثابت و رک متحرک و چرخدار ممکن است این وزن یکسان و یا متفاوت باشد.
نوع درب رک
درب هایی که برای ساخت رک مورد استفاده قرار میگیرند، درب تمام شیشهای، درب شیشهای با زوار فلزی و درب شیشهای با فریم فلزی میباشند. اینکه کدام یک از این نوع درب ها برای شما مناسبتر است، به کاربرد و بودجه شما بستگی دارد.
اما به طور کلی میتوان گفت که عمر دربهای تمام شیشهای نسبت به دو نوع درب دیگر کمتر است. چرا که به مرور زمان جایگاه قفل آن گشاد شده و محورهای اتصال درب به بدنه ، تراز خود را از دست میدهند.
انواع رک شبکه:
رک دیواری:
رک دیواری بیشتر در شبکه های خانگی یا در بخش های مختلف یک شبکه بزرگ به کار گرفته میشوند. از ویژگی های این نوع رک میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- دارای سایزهای 9 یونیت، 12 یونیت و 15 یونیت و 65 یونیت میباشند.
- درب رک دیواری میتواند شیشه ای، شیشه ای با زوار فلزی و یا شیشه ای با فریم فلزی باشد.
- عمق رک های دیواری معمولاً 30، 40، 45 یا 60 سانتیمتر است.
- جنس بدنه این رک ها از استیل یا آلومینیوم است.
- برخی از رک های دیواری دارای درهای جانبی هستند تا امکان دسترسی به تجهیزات شبکه آسان تر شود.
- امکان نصب فن به منظور خنک سازی تجهیزات را دارند.
رک های ایستاده:
رک ایستاده در دیتا سنترها یا شبکه هایی استفاده میشود که تعداد تجهیزات شبکه و حجم کابل کشی آنها زیاد است. این رک ها با استفاده از چرخ بر روی زمین قرار می گیرند و معمولاً در همه طرف دارای درب هستند.
- دارای سایزهای 24 یونیت، 30 یونیت، 36 یونیت، 42 یونیت، 45 یونیت و …
- قابلیت جابجایی و چرخش 180 درجه با استفاده از چرخ ها
- دارای درب جلوی شیشه ای و درب های جانبی (و گاهی درب پشتی)
- امکان تحمل وزن زیاد تجهیزات شبکه
- دارای عمق های 60 سانتیمتر، 80 سانتیمتر، 100 سانتی متر و …
- امکان نصب 1 الی 4 فن جهت خنک کردن رک
- امکان نصب پاور ماژول با پورت های زیاد
تجهیزات جانبی رک شبکه
اگر علاوه بر نگهداری از تجهیزات شبکه ، به ماژول های بیشتری نیاز داشته باشید با خرید یک رک مناسب، میتوانید ماژولهای مورد نیازتان را به آن اضافه کنید.
کیس رکمونت
در صورت نیاز به سرور اختصاصی میتوانید از کیس رکمونت که شکل ظاهری آن شبیه به کیس معمولی است، استفاده کنید. به خاطر داشته باشید که از این کیس تنها میتوان در رک ایستاده استفاده کرد.
پچ پنل
یکی از نکاتی که در حین طراحی شبکه های کامپیوتری باید به آن توجه داشته باشید، احتمال تغییر سایز در شبکه است. طراحی باید به گونهای انجام شود که اگر نیروی کاری کم یا اضافه شد، نیاز به انجام تغییرات اساسی در زیر ساخت شبکه نباشد.
پچ پنل یکی از تجهیزاتی است که با استفاده از پورت هایی که روی آن نصب شده است، تغییرات مورد نیاز در شبکه را ایجاد میکند. هریک از پورت های نصب شده روی این تجهیز دارای یک شماره اختصاصی میباشند که انجام تغییرات مورد نیاز، وارد یا خارج کردن یک تجهیز یا کاربر را به درون شبکه آسان میکند.
حرارت سنج
اگر تجهیزاتی که استفاده میکنید نسبت به گرم شدن و افزایش دما حساسیت زیادی دارند، میتوانید از این وسیله استفاده کنید. حرارت سنج درست در بالای رک نصب شده و با استفاده از آن، میتوانید به موقع از تغییرات دمایی مطلع شده و فن هایی که در کنترل خودتان هستند را فعال کنید.
فن
در رک های ایستاده از فن برای خنک نگه داشتن تجهیزات داخلی رک شبکه استفاده میشود.
بلانک پنل
بلنک پنل قطعهای فلزی است که در قسمتهای خالی داخل رک شبکه (ما بین تجهیزات) قرار میگیرد. دسترسی به یک سری از تجهیزات حساس شبکه را محدود و یا فضای خالی بین آن را پر میکند. علاوه بر اینکه باعث زیبایی رک شده و بصورت حرفهای مدیریت حرارتی داخل رک را نیز ارائه میدهد. این قطع در اندازههای طول استاندارد 19 اینچ و ارتفاع 1U ,2U ,3U ,4U برنگ مشکی تولید میشود.
نامهای دیگری این قطعه : پرکننده فضای بین رک ، پنل پر کننده ، بلانک پنل و …
پاور ماژول
هنگامیکه در تجهیزات داخلی رک شبکه نیاز به برق باشد، میتوانید از این وسیله درون رک استفاده کنید. در این صورت نیازی به کابل کشی شبکه برای تجهیزات داخلی رک نمیباشد.
سینی رک
برای طبقه بندی فضای داخلی و قرار دادن تجهیزات در رک، میتوانید از سینی های رک استفاده کنید. بسته به میزان وزن هر یک از تجهیزات داخلی، باید از سینی مخصوص به خود استفاده کرد.
این تجهیز اضافی، در دو نوع ثابت و متحرک ساخته و مورد استفاده قرار میگیرد. از سینی های متحرک معمولاً برای قرار دادن موس و کیبورد استفاده میشود. در حالی که سینی های ثابت برای قرار دادن تجهیزات داخلی که نیاز به تغییر وضعیت مکرر ندارند، استفاده میشود.
مانیتور
برای برقراری و کنترل ارتباط بین اجزای داخلی رک، میتوان از مانیتور در سایزهای مختلف استفاده کرد.
لایت پنل
وظیفه روشن نگه داشتن محیط داخلی در رک، به عهده لایت پنل میباشد.
رک هایی که امروزه در بازار موجود هستند همگی تولید داخل کشور بوده و هیچ گونه وارداتی در این زمینه صورت نمیگیرد. شرکت های زیادی هستند که اقدام به تولید آن میکنند و برای خرید رک شبکه گزینه های زیادی پیش رو داریم. و همچنین شرکت های ایرانی در رقابت با هم توانسته اند محصولات خوبی را طراحی و تولید کنند.
شما مشتریان عزیز می توانید همه روز در ساعات کاری با مشاوران ما در آلرت ایران تماس حاصل فرمایید و از مشاوره خرید محصولات رک شبکه بهره مند شوید .